Berpantang sangat sinonim untuk ibu yang baru selepas bersalin ...kat sini cheq Hanie nak share dengan semua resepi-resepi untuk ibu berpantang so harap leh la ubah selera masa berpantang tak delah asyik nak makan benda sama hari-hari atau makan ikan bilis je atas alasan berpantang ..
MENU 1 :IKAN SINGANG BUAT IBU BERPANTANG
BAHAN-BAHAN
- 4 ekor ikan selar kuning
- 2 bawang Putih
- 3 biji bawang merah
- 1inci halia
- Air
- Asam keping
- Garam
- 2 biji lada besar
- Lada Hitam
- Bersihkan bahagian ikan selepas itu letak dalam periuk yang berisi sedikit air (air bergantung pada individu nak kuah banyak isi banyak )
- Hiris bawang putih, merah dan halia letakan kedalam periuk tadi
- Potong lada besar dibuang biji campurkan dalam periuk dan letak sedikit lada hitam untuk rasa (terpulang nak lada merah atau hijau)
- Rebus sehingga ikan masak dan campurkan garam.. hidangkan.
TIPS
** Lada hitam dapat membantu memanaskan badan ibu yang dalam berpantang
** Halia bertindak membantu membuang angin dari badan ibu selepas bersalin
AYAM MASAK KERING
Bahan-bahan:
200 ml air
3 – 5 helai daun pegaga – dihiris
3 ulas bawang kecil – dihiris
2 ketul ayam (sederhana besar)
Seketul halia – dimayang halus
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.
b) Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering (mengikut suka). Hidangkan ketika masih panas.
Info: Bagi masyarakat Melayu, kunyit juga diminum sebagai jamu terutamanya bagi ibu selepas bersalin.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
AYAM MASAK KERING
Bahan-bahan:
200 ml air
3 – 5 helai daun pegaga – dihiris
3 ulas bawang kecil – dihiris
2 ketul ayam (sederhana besar)
Seketul halia – dimayang halus
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.
b) Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering (mengikut suka). Hidangkan ketika masih panas.
Info: Bagi masyarakat Melayu, kunyit juga diminum sebagai jamu terutamanya bagi ibu selepas bersalin.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
MENU 2 : SUP AYAM ALA BERPANTANG
BAHAN-BAHAN - 250 ml air
- 2 ketul ayam
- ½ sudu teh serbuk lada hitam
- Halia sebesar ibu jari – dihiris
- Garam secukup rasa
- Rebus kesemua bahan ayam , lada hitam halia dan garam..
- Tambah air (ikut cita rasa nak kuah banyak tambah air lebih)
- Biarkan ia mendidih hingga tinggal sedikit hingga ayam masak.
- Angkat dan hidangkan.
MENU 3 : KERABU PEGAGA ALA PANTANG
BAHAN-BAHAN
- Pegaga (lebih kurang 1 gemgam )
- Sedikit Kelapa parut yang di goreng kering (dalam 2 sudu)
- Isi ikan selar kuning yang dah direbus (dalam 2 ekor)
- Lada hitam
- Garam
- 1 biji bawang merah
- Ikan bilis goreng (ikut suka)
- Celur pagaga dengan air pnas tapi jgn terlalu lama n masak (agak-agak sahaja)
- Potong ikut suka sebaiknya tidak terlalu panjang n pendek agar senang di makan
- Amik isi ikan dan gaulkan bersama pegaga tadi masukan bawang merah yang dah dihiris,lada hitam ikut citarasa masing.
- Masukan kelapa parut , sedikit garam dan taburkan ikan bilis goreng .
- Hidangkan.
SUP AYAM
Bahan-bahan:
250 ml air
2 ketul ayam
½ sudu teh serbuk lada hitam
Halia sebesar ibu jari – dimayang
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Rebus kesemua bahan. Tambah air jika tidak mencukupi.
b) Biarkan ia mendidih hingga tinggal sedikit kuahnya. Angkat dan
hidangkan.
Info: Penggunaan lada hitam bertujuan untuk memanaskan badan Boleh
diambil oleh ibu yang bersalin secara pembedahan tetapi seeloknya dalam
kuantiti yang sedikit.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
SUP AYAM
Bahan-bahan:
250 ml air
2 ketul ayam
½ sudu teh serbuk lada hitam
Halia sebesar ibu jari – dimayang
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Rebus kesemua bahan. Tambah air jika tidak mencukupi.
b) Biarkan ia mendidih hingga tinggal sedikit kuahnya. Angkat dan
hidangkan.
Info: Penggunaan lada hitam bertujuan untuk memanaskan badan Boleh
diambil oleh ibu yang bersalin secara pembedahan tetapi seeloknya dalam
kuantiti yang sedikit.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fx
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fx
MENU 4 :BUBUR DAGING BERSALAI
BAHAN-BAHAN
- 500 gm daging lembu
- Serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
- Bubur yang telah di masak
- Daging dihiris nipis dan dibersihkan.
- Gaulkan garam dan kunyit
- Gangang atas bara beberapa ketika sehingga masak
- Setelah itu hiris dan masukan de dalam bubur nasi yang dah dipanaskan
- Hidangkan
MENU 5 : IKAN HARUAN MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ikan haruan
- 1 labu bawang besar
- 1 biji bawang putih
- 4 biji lada besar (Merah )
- Garam
- Sedikit minyak
- Goreng ikan haruan yang telah di bersihkan dengan sedikit minyak angkat dan toskan (guna minyak dengan kuantiti yg sedikit )
- Blender atau tumbuk bawang merah, bawang putih dan lada besar yang telah di buang biji
- Panaskan minyak masak dalam 1 sudu tumiskan bahan-bahasn blender tadi sehingga naik minyak
- Angkat dan letakan dalam pingang atas ikan haruan yang telah di gorengkan tadi
MENU 6 : IKAN BAWAL KUKUS UNTUK SI IBU
BAHAN-BAHAN
- I ekor ikan bawal putih
- 1 ½ inci halia
- 1 inci kunyit
- 3ulas bawang putih
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 sudu the lada hitam
- 1 batang karot
- Bunga kubis
- Lumurkan ikan dengan kicap ,lada hitam dan garam (perap seketika)
- Letakan ikan dalam bekas kukus
- Siram baki perapan atas ikan
- Tabor bahan yang di potong atas ikan..masukan karot dan bunga kubis di sekeliling ikan
- Kukus hingga masak (angaran dalam 10-12minit )
- Hidangkan
MENU 7 : DAGING BERLADA HITAM
BAHAN-BAHAN
- 250 gram daging lembu (dihiris)
- 1 biji bawang besar ((dihiris)
- 5 biji bawang putih (Dicincang halus)
- 2 sudu besar minyak jagung
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 sudu besar kicap manis
- Garam secukup rasa
- Karot (ikut citarasa)
- 1/2 lada bangala
CARA MASAK
- Panaskan minyak jagung
- gorengkan daging hingga garing angkat dan tos kan
- Tinggalkan sedikit minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih
- kemudian masukan daging tadi ,lada hitam ,kicap dan garam secukup rasa
- Masukan karot dan lada bangala
- Kacau dan angkat .
TIPS
**Daging lembu mempunyai lemak tepu yang tinggi.Walau bagaimanapun,ia
mengandungi kolestrol yang rendah.Pengambilannya akan membekalkan tenaga
DAY MENU
ISNIN IKAN HARUAN MASAK MERAH
SELASA DAGING BERLADA HITAM
RABU IKAN SINGANG BUAT IBU BERPANTANG
KHAMIS KERABU PEGAGA ALA PANTANG
JUMAAT SUP AYAM ALA BERPANTANG
SABTU IKAN BAWAL KUKUS UNTUK SI IBU
AHAD BUBUR DAGING BERSALAI
5 comments:
mmmmm rajin2 jengok blog Cheq Hanie nanti bila dah kawin leh la amik resepi ini...heheh dalam pantang akn cpat rasa lapar tapi xsemua benda boleh makan so apa yang boleh kita pelbagaikanlah heheh
sedapnya! tq for sharing. kita pon tgh pantang...pantang tgk mesti nak makan. hehehe. definitely gonna try these recipes. :)
heheh...samalah yer..anyway salam perkenalan..
Tak pernah cuba lagi kerabu pegaga tu, macam sedap je kan. Boleh suggest kat kakak ni..dia baru bersalin baby boy :)
jaja : boleh je pegaga baik tok kesihatan wanita lepas bersalin..bila bt kerabu taklah pahit sgt kan..heheh..anyway salam perkenalan ye..
Post a Comment