Google+ Followers

Thursday, 25 August 2016

Happy Birthday To Amyra Rosli


      Happy Birthday ke 25 to selebriti Amira Rosli yang juga merupakan tunang kepala pelakon Amar Bahrin..Pelakon yang semakin meningkat naik dalam bidang lakonan ini merupakan duta produk kecantikan AuroWhite.


                       Amira Rosli seorang yang sangat cantik dan berbakat besar dalam industri seni, beliau juga sedang menceburi bidang nyayian bertajuk Ada saja bergandingan waris dan juzzthin



Biodata Profil Amyra Rosli
Nama sebenar: Nur Amira Izzati Rosli
Umur: 24 tahun (2015)
Tarikh lahir : 24 Ogos
Asal: Kuala Lumpur
Ibu: Noor Zaridah Ahmad
Adik-beradik: Anak sulung daripada empat adik-beradik
Pendidikan: Diploma teater Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara)













Amik Angin ke Cameron.

          
      Bila dah terlalu penat dengan kerja yang tak pernah selesai ..satu perkara yang mungkin membantu kita fresh semula iaitu amik angin..kali ini destinasi kita Cameron Highland Pahang... sebab Cheq Hanie pilih tempat ini kerana cuaca disana sejuk dan sangat menenangkan dengan pemandangan hijau .
Perjalanan yang mengambil masa 3 ke 4 jam ini memang membuat sikecik Zac Aidiel mengantok..heheh..tengok la tu nyenyak tidur .
         Sikecik tidur tetapi siabang Zac Airiel tetap bersemangat dengan baju sejuknya untuk ke Cameran..sebenarnya ini jugak kali pertama dia akan ke Cameran sebab tu terlalu exited. hehehe
Wajah-wajah semangat nak mendaki bukit Cameran yang pasti berliku-liku..heheheh

        Sampai saja ke destinasi sikecik terus bangun macam tahu-tahu jer..dan terus cari sweeter sebab cuaca memang sejuk sangat kebetulan sampai je kesana hujan turun dengan lebatnya ,wah memang best giler lah...
Jauh Cameron Highlands dari Kuala Lumpur ialah 300 km atau 3.5 jam perjalanan melalui lebuhraya PLUS. Pengunjung akan melalui susur keluar Tapah, selepas membayar tol, sila belok ke kiri pada lampu isyarat pertama dan teruskan perjalanan untuk ke Cameron Highlands. Jauh perjalanan dari Tapah hanya 60km, tetapi ingat disitulah cabaran sebenar. Jalan bengkang bengkok, licin dan sempit. Sesapa tak tahan boleh mabuk, walaupun begitu, pengunjung boleh berhenti rehat di Lata Iskandar untuk menikmati kecantikan air terjun sebelum meneruskan perjalanan. Perbagai pemandangan cantik disepanjang perjalanan, orang asli menjual petai dan hasil hutan lain, pastinya menjadikan perjalanan anda amat menarik. Sebelum sampai Tanah Rata, pengunjung akan sampai dahulu bandar Ringlet. Bila dah sampai situ, lega sikit kerana udara dah mulai sejuk. Jika memandu perlahan, anda boleh sampai dalam masa 1.5 jam sahaja. Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Jauh Cameron Highlands dari Kuala Lumpur ialah 300 km atau 3.5 jam perjalanan melalui lebuhraya PLUS. Pengunjung akan melalui susur keluar Tapah, selepas membayar tol, sila belok ke kiri pada lampu isyarat pertama dan teruskan perjalanan untuk ke Cameron Highlands. Jauh perjalanan dari Tapah hanya 60km, tetapi ingat disitulah cabaran sebenar. Jalan bengkang bengkok, licin dan sempit. Sesapa tak tahan boleh mabuk, walaupun begitu, pengunjung boleh berhenti rehat di Lata Iskandar untuk menikmati kecantikan air terjun sebelum meneruskan perjalanan. Perbagai pemandangan cantik disepanjang perjalanan, orang asli menjual petai dan hasil hutan lain, pastinya menjadikan perjalanan anda amat menarik. Sebelum sampai Tanah Rata, pengunjung akan sampai dahulu bandar Ringlet. Bila dah sampai situ, lega sikit kerana udara dah mulai sejuk. Jika memandu perlahan, anda boleh sampai dalam masa 1.5 jam sahaja. Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
                  Macam biasalah bila duduk dalam cuaca sejuk ni perut akan cepat lapar..terus bukak bekalan yang Cheq hanie dan mak masak pagi-pagi sebelum bertolak..Makan pulak di taman
Memang seronaok bila tengok anak-anak ketawa...sekali sekala melayan kerenah anak-anak ..



                      Memang tak sah kalau ke Cameron Highland tak singgah melawat ladang strawberry...makan yang fresh di atas bukit cameron ni memang lain lah heheh
















      Inilah pemandangan dari atas Ladang Teh di Cameron...udara yang segar ditambah cuaca yang sejuk sangat damai..orang kata bila kita tengok tumbuh-tumbuhan hijau ini sangat membantu kita tenangkan fikiran...









Emosi Seorang Wanita


Banyak perkara yang orang lelaki tak faham dengan wanita ,emosi mereka susah nak dijangka..kenapa ye?? mungkin kerana wanita ni memang berjiwa sensitif hati selembut sutera mudah terasa..mudah marah..sedih..menangis..mudah jatuh cinta ..mudah ketawa..mudah terpedaya..lembut hati ..

Ada orang lelaki kata wanita ini pelik mood mudah berubah-ubah kalau semalam mereka menangis tapi hari esoknya mereka boleh ketawa...Perempuan ni lebih suka menonjolkan perasaan mereka berbanding lelaki yang banyak memendam rasa agak-agak siapa lebih hipokrit ye ??. Mungkin kerana sikap wanita itu sendiri yang lembut dan manja lebih mudah difahami oleh orang lain.

Mungkin kerana memiliki hati lebih sensitif  kaum wanita lebih mudah menerima dan membenci seseorang yang muncul dalam dirinya, selalunya keputusan yang dibuat di pengaruhi oleh perasan jarang berdasarkan fakta atau kenyatan.

Perkara yang selalu wanita lakukan mudah marah dan sedih bila ada yang menganggu hati mereka tapi akan cepat terubat bila pujukan dari seseorang tu berjaya..heheh..istimewa perempuan ini kan cepat marah tapi cepat cool down.

Mood swinn moody akan datang tiap bulan tak tentu masa tak kiralah sebelum..selepas atau tengah datang bulan heheh kalu tak kena gaya ada yang kena bambu haritu hehehe..

 Mungkin sebab hati mereka yang sensitif wanita lebih cepat terasa dan lebih cepat melatah nak pulak kalau melibatkan orang yang mereka yang tersayang...atau erti kata lain lebih cemburu heheheh...kalau cerita bab cemburu ini memang sinonim sangat dengan kaum wanita..heheh..mereka rasanya lebih jujur dalam memberikan pendapat ..

Tuesday, 16 August 2016

Berhadapan Dengan Insan Busy Body


        Rata-rata orang kalau kita tanya suka tak ada kawan-kawan atau kenalan yang yang suka meyibuk hal kita dari hal peribadi hinggalah hal remeh temah dengan tujuan menyebar cerita untuk tujuan aibkan orang lain atau memang jenis suka bercerita hal orang lain...omg memang annoyinglah kan...yelah kadang-kadang sesetengah perkara kita lebih selesa untuk share dengan orang yang kita betul-betul close tapi bila ada kenalan atau insan yang suka amik tahu hal personal kita mula kita akan rasa tak selesa...
 
 
  Tambah-tambahan orang tu jenis mulat tempayan silap-silap abis cerita kita di hebahkanya macam "WIFI BERGERAK" search je nama kita satu dunia boleh tahu...OMG serius rasa nak marah !!!! Biasanya orang macam ini tak ramai kawan ramai yang ingin mengelak dari bertembung atau bercakap maklumkah terlalu banyak hal akan ditanya dan sikap kepoh yang buat orang rasa meluat.
 
     Kadang kalau tak dapat story dari kita ,orang seperti ini sanggup follow kita di media sosial personal kita tak kisah la facebook,instagram ,weechat or macam-macam la punyalah nak tahu apa kita buat apa kita pakai....agak-agaknya orang macam ni terlalu banyak masa sehingga ada masa nak amik tahu semua hal orang.... 







Macamane agaknya nak bagi mereka yang ada sikap "Busy Body "belajar menghormati
orang lain dan belajar menjaga aib orang lain .Mahu  ke hidup sentiasa pulaukan kawan-kawan lain ,di label penyibuk..di benci silap-silap kena maki dan serang gara-gara sikap kamu yang sangat menjengkalkan..

                     





      

Friday, 12 August 2016

Siapa Menantu Di Mata Mentua

                                              

             Best kan topik kali ni...Benda yang buat para isteri bimbang adalah ketika saat ibu mertua datang bertandang ke rumah ...hahahah mencabar dan berpeluh kan..ada yang dapat ibu mertua yang sporting tapi ada yang sebaliknya...kalau yang sporting rasanya tak ada masalah tapi kalau yang cerewet semua benda akan jadi serba tak kena.


           Biasanya kalau dengar ibu mertua nak datang sibuklah si isteri mengemas rumah dan menguruskan rumah agar dalam keadaan sempurna memastikan segala keperluan dapur di beli seolah-olah ada pemeriksa jabatan kesihatan nak buat check denggi dah gayanya heheh..kenapa yer...agak-agak ...hehhehhe...

          Kalau tanya pengalaman Cheq Hanie tak banyak yang cheq hanie boleh share..Ibu mertua Cheq Hanie meninggal dunia setahun selepas Cheq Hanie berkahwin ...pengalaman setahun itu belum dapat memberi ruang memahami dan mengenali hati seorang ibu yang banyak berkorban membesarkan anak lelakinya sehingga dewasa ,bagi seorang ibu anaknya sentiasa seperti anak kecil yang perlu di jaga dengan baik dan perlu di bimbangi
   



        Mungkin kerana inilah segelintir ibu mertua menjadi cerewet tanpa mereka sedari dalam memastikan anak mereka dilayani dan di jaga dengan  baik oleh isteri mereka sama seperti dia menjaga anaknya dan terlupa akan hati perasaan si menantu.Jadi menantu merasakan ibu mertua tidak suka kepadanya secara tak langsung hubungan mertua dan menantu mula menjadi renggang dan akan ada yang makan hati terasa hati...

       Kisah ini tak akan habis setakat itu..seperti emak  sayangkan anak mereka (sisuami),sama juga emak si isteri sayangkan anak mereka jadi kes makan hati ini akan sampai ke pihak keluarga si isteri..betul tak...bila dah sampai tahap ini boleh kata kronik la..fikir-fikirkanlah...

        Episod demi episod drama kesedihan makan hati...lama-lama akan jadi pergaduhan yang memutuskan hubungan keluarga anak dan emak..emak dan menantu...suami isteri..mentua sama mentua ....bayangkan kalau berlaku penceraian effect kepada anak-anak...

       Langkah mudah  sebagai penyelesaian masalah ini dengan cara ibu mertua harus belajar melepaskan anaknya dengan cara tidak perlu masuk campur hal urusan rumahtangga anak-anak dan belajar menerima menantu seperti anak sendiri yang harus disayangi serta menrima seadanya...untuk si menantu harus memahami surga seorang suami adalah di telapak kaki ibu yang harus di hormati dan diutamakan dahulu sebelum isteri..Teguran atau nasihat secara siokologi sangat berkesan untuk kedua-kedua.

      Selain itu suami adalah orang yang perlu memainkan peranan penting dalam memastikan hubungan menjadi baik antara ibu dan isteri ..sentiasa peka dan sensitif dalam melahirkan kasih sayang dan hubungan yang erat dalam ikatan kekeluargaan 

      Kata orang "Tak kenal maka tak cinta " terimalah insan bernama menantu dan mentua sebagai insan baru dalam keluarga yang akan sentiasa menjadi sebahagian dalam keluarga besar kita.
 
                                                                     
                                     CHEQ HANIE ....
         

Thursday, 11 August 2016

Siapa Kapten Mukhriz @Raja Afiq Sebelum Bergelar Artis

                     Siapa kata orang gempal tak handsome..tak macho ..Mula-mula mendengar kisah pelakon bernama Raja Muhammad Afiq Raja Razali atau sedang popular dengan gelaran Kapten Mukhriz dalam sebuah drama di akasia TV3 
                    Raja Afiq membuat pengakuan yang dia dulunya memiliki badan yang gempal sehingga ada pihak yang mengejeknya kemudian dia bertekad mengambil keputusan mengamalkan diet seimbang dengan hanya mengambil pemakanan protien dan tidak makan nasi selama hampir 2 tahun. Pada mulanyamemang Cheq hanie tak percaya dan mengagap ianya hanya gosip semata-mata..Tapi bila empunya badan dah mengakui di mStar Online.barulah Cheq hanie percaya
Sebelum ini, pelakon yang dicungkil bakatnya menerusi pertandingan Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2014 itu mempunyai berat 130kg

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/166192
Sebelum ini, pelakon yang dicungkil bakatnya menerusi pertandingan Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2014 itu mempunyai berat 130kg

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/16619
                     Raja Afiq yang dicungkil bakatnya menerusi pertandingan Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2014 itu mempunyai berat 130kg sebelum memiliki berat ideal 74 Kg setelah berkat kesungguhan dan kegigihan ke gimnasium dan bertekad menceburi bidang seni.Beliau kini telah menjadi rebutan dikalangan wanita di luar sana yang jatuh hati dengan watak yang dibawakan dalam drama "SAYANGKU KAPTEN MUKHRIZ "


                  
BIODATA  

Nama glomar : Raja Afiq @ kapten Mukhriz
NAMA            : Raja Muhammad Afiq Raja Razali 
ASAL             : Kuala Lumpur
Tarikh lahir  : 19  Ogos tahun 1994
Umur           : 22 Tahun
Drama         : Suami Sebelah Rumah, Cinta Illahi dan Hello Mr. Perfect.
Instagram    : www.instagram.com/raja afiqq