Google+ Followers

Thursday, 28 April 2016

Mungkir Janji!!

                
                    Memang kita sebagai manusia ini tidak terlepas dari membuat kesilapan paling simple mungkir janji dengan orang sekeliling kita dengan orang kita sayang ,keluarga kawan-kawan atau sesiapa sahaja... Cuba kita fikir dan ingat kembali bila kali pertama kita membuat janji adakah kita penuhi janji kita atau sekadar janji kosong !! Mungkin tuhan akan menguji kita dengan pelbagai rintangan dan kepayahan bila kita membuat janji untuk menguji samada kita seorang yang berusaha dalam menepati janji atau hanya sekadar manis mulut berjanji dan dengan mudah melupakan janji atau mengingkarinya...

      Kata orang berjanji tu senang, tapi untuk pastikan kita menepati janji tu yang sukar.... 
Apa kita rasa bila seseorang berjanji dengan diri kita tapi dia mengingkarinya...sedih..kecewa...marah..kecik hati..hampa..dan benci bukan...Bagaimana  pula jika kita yang berjanji tetapi kita tidak penuhi dengan menunaikannya...biasanya orang yang dijanjikan janji tu akan lebih mengingati berbanding dengan orang yang berjanji..kenapa agaknya...
          Bagaimana cara kita menjauhi Janji ???? mungkin jawapan yang terbaik adalah INSYAALLAH ""seseunggunya yang baik itu hanya dari Allah subahanawataalla...Jika kita hidup berdasarkan alquran iaitu jalan Allah swt kita telah di sunnahkan menyebut INSYAALLAH kepada semua perkara yang kita janjikan supaya ianya tidak mendapat dosa sekaligus menyakiti diri kita dan orang yang kita janjikan... Mungkir janji itu berdosa..kerana apa ?..kerana boleh membuat orang tidak gembira...INSYAALLAH itu lebih baik ...

Tuesday, 26 April 2016

Bila Sikecil Menginjak ke Usia 2 tahun



        Anda akan mulai menyadari bahwa anak Anda sudah mulai berkembang pesat pada usia 2 tahun ketika dia sudah mula pandai meniru atau mengikuti tingkah laku orang dewasa yang ada di sekitarnya. 

Si anak juga biasanya akan lebih mudah memahami kata-kata dan juga instruksi yang diucapkan oleh orang lain dengan lebih baik. Bahkan perkembangan anak 2 tahun akan menunjukkan kemampuan anak bereksperimen dengan benda-benda yang ada di sekitarnya. 
Perkembangan anak usia 2 tahun biasanya sudah mula mengenal barang-barang milik peribadi mereka seperti barang mainan dan barang yang biasa mereka gunakan. Misalnya dia mula mengenali mainan miliknya, baju milik ibunya dan sebagainya.

    Ketika masuk usia ini juga si anak mulai belajar mengenali objek gambar dan menyebutkan nama benda tersebut. Dan pada usia 2 tahun seorang anak biasanya sudah mampu menguasai sekitar 200 patah perkataan.
Perubahan atau perkembangan yang juga biasa akan anda lihat dari buah hati kesayangan Anda adalah dia mulai boleh makan dengan sendiri dan tahu bagaimana cara memasukkan makanan dari tangannya sendiri ke mulutnya. 
Anda juga boleh  mengujinya dengan meminta si anak menyelesaikan tugas atau masalah-masalah yang sederhana. Misalnya dengan memintanya untuk mengambilkan epal yang ada di sebelahnya atau memintanya untuk berjalan ke arah Anda. 

Ketika si anak memegang pensil, pulpen, atau krayon maka jangan larang dia. Dampingi dia supaya dia juga bisa belajar menggunakannya dengan baik, perembangan anak 2 tahun si anak biasanya mulai belajar membuat coretan-coretan menggunakan alat tulis. 

Di saat ini juga si anak akan lebih merespon anda ketika membacakannya cerita atau dongeng buku-buku bergambar yang boleh menarik minita mereka atau  mengajaknya menyanyikan lagu-lagu sederhana yang mudah difahami.

Mengingat perkembangan anak usia 2 tahun sangat pesat dan si anak juga akan sangat mudah menerima dan meniru informasi yang ia terima, maka sebagai orang tua sudah seharusnya mengawasi si anak agar dia tidak menerima sembarang informasi yang mungkin kurang baik untuk si anak. Apatah lagi  jika Anda menunjukan atau mengajar hal-hal yang kurang baik kepada mereka . Ajaklah dia bermain dan awasi dia saat melakukan kegiatan apapun, dan jangan melarangnya secara langsung ketika si anak melakukan sesuatu yang mungkin berpotensi membahayakan dirinya.

Ketahuai anda Orang Otak Kanan Atau Kiri

Perbezaan dua fungsi otak sebelah kiri dan kanan akan membentuk sifat, ciri-ciri dan kemampuan yang berbeza pada seseorang. Perbezaan teori fungsi otak kiri dan otak kanan ini telah popular sejak tahun 1960an, dari hasil penelitian Roger Sperry.
Otak besar atau cerebrum yang merupakan bahagian terbesar dari otak manusia adalah bahagian yang memproses semua aktiviti intelektual, seperti kemampuan berfikir, penaakulan, mengingat, membayangkan, serta merancang masa depan.


Ciri2 yg menggunakan otak kanan:
1.Memilih kelas seni atau puisi daripada matematik atau sains
2.Meminati Bidang bekerja kreatif, sosial, penasihat atau guru
3.Percaya pada kekuatan imaginasi
4.Tidak suka hal-hal yang memeras otak (Banyak berfikir banyak)
5.Menyukai buku-buku novel atau non fiksyen
6.Boleh mengingat mimpi-mimpi dengan jelas
7.Lebih suka Menonton dvd daripada berita
8.Kretif dalam mengerti makna-makna foto dan gambar yang dilihat, daripada angka2
9.Membuat keputasan mengikut perasaan ketika itu.



Ciri-ciri yg menggunakan otak kiri:
1.Mempunyai minat untuk  bekerja sebagai doktor gigi, akauntan, penasihat kewangan 
   Progamer,penyelidik atau juruteknik
2.Suka baca akhbar, majalah atau buku fiksyen, tetapi kurang suka dengan novel
3.Lebih tertarik dengan hal-hal berkaitan mesin
4.Lebih memilih menjadi arkitek di bandingkan interior
5.Pandai dan petah berbicara.
6.Cepat bimbang jika terlepas atau terlambat dalam sesuatu hal.
7.Memutuskan atau keputusan sesuatu perkara atau hal berdasarkan fakta dan bukan  

   berdasarkan perasaan semata.



    

Resepi Sandwich Cinta Asmara..


Hari ni Cheq hanie nak share resepi Sandwitch Cinta Asmara..yang sempoi and simple so kalau agak-agak pagi-pagi tu malas dan tak de idea nak buat sarapan untuk Family tersayang boleh try resepi nie...
Bahan-Bahan
  • 1 Tin Tuna 
  • 1/2 Bawang besar di mayang halus
  • Mayonnaise (ikut citarasa)
  • Limau (Ikut citarasa kalu suka masam boleh letak banyak)
  • Roti (Ikut suka jenis apa)
  • Kobis di mayang halus (dalam satu gengam@1mangkuk kecil )
  • 1 Biji Telur Rebus (di cincang kecil)
  • 1/2 Salad (dalam satu gengam@1mangkuk kecil )
  • 1 Biji Lada (dicincang halus)
  • 1 Biji Tomato (dipotong dadu atau di hiris halus)
 Cara-Cara 
  • Keluarkan tuna dari tin dan masukan ke dalam mangkuk besar 
  • Masukan hirisan bawang tadi 
  • Masukan buah tomato yang ditelah di potong halus@dadu
  • Masukan kobis dan salad yang di potong halus
  • kacau sehingga sebati
  • Masukan mayonis ikut suka rasa dan masukan lada yang telah dihiris ikut citarasa anda kalau suka pedas boleh tambah banyak.
  • Akhir sekali masukan telur rebus yang dipotong halus@dadu dan perahkan limau secukup rasa letakan salad untuk hiasan atas roti dan letakan bahan yang siap digaulkan.Siap untuk di hidangkan




Sunday, 24 April 2016

Appraisal 2016

                 Minggu lepas berakhirlah sesi Appraisal untuk tahun lepas 2015-2016 ,Apa itu appraisal bagi yang belum pernah dengar appraisal ini adalah sesi penilaian atau erti kata lain Kpi la untuk setiap pekerja ..ianya akan menentukan kenaikan gaji atau pangkat seseorang pekerja itu.
               Appraisal Form ada 2 bahagian satu penilain staf sendiri untuk dirinya sendiri dan satu lagi bahagian untuk pihak majikan/manager . Penilaian staf itu akan disemakan semasa sesi temubual oleh manager sama ada berpuas hati dalam cara kita bekerja atau ada teguran dan komen yang ingin dia tekankan. Kalau bagus kerja dan bos agree so dapatlah markah yang bagus so dapatlah naik gaji yer heheh...kalu tak bagus...senyum tawar dan patah hati la jawabnya....

         
    

Friday, 22 April 2016

Farewell Party

                  Farewell Party to Mr.Syafiq as our manager ,macam biasa Cheq Hanie selaku organizer bagi project Farewell sibuklah mana nak cari catering dan menu apa...kali ini sambutan taklah meriah sangat majlis ini Cheq Hanie organize last minit atas masalah technical ..heheh...alhamdulilah segalanya berjalan lancar atas bantuan collegue tersayang thank you allous...


Sesi paling best ...makan..heheh kek ni pun beli last minit ...nasib ada driver professional yang tolong hantar Cheq hanie beli...terima kasih ye...

           Punya last minit create event farewell order makanan pun last minit nasib akak catering sudi nak amik order kami..
               Orang sibuk amik makanan Cheq Hanie pun join jugak la..cameraman pun berjaya snap pic kapala cheq hanie tengah busy pilih makanan...
                Ladies yang dipertangungjawab untuk amik kontrak buat air....sempat lagi selfie tu heheh...."""" Lady teeee"""" baru tu..heheh
                  Team Ladies berpesta makan...kerja bersama...makan bersama selfie bersama...heheh
              Kalu dah minat selfie sambil makan pun jadi tak kisah la apa jua keadaan..

                                     Punya syok selfie sampai bos pun nak join...


 Our best team..




Thursday, 21 April 2016

Cerita Suatu Malam...


       Tengah syok-syok berbual sambil tengok tv dengan husband...tiba-tiba nampak satu bayang-bayang kat dapur rupanya bayang-bayang  budak kecil nak curi amik makanan atas peti yang klakarnya pandai pulak gunakan kerusi kat dapur nak panjat amik bila tak sampai ..memang cepat sel otak anak cheq Hanie berkembar yang sorang nie..Padahal baru je selesai makan malam...HEHEH serius lawaak...


Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016

Bulan April bakal berakhir, bloglist untuk March & April akan di gantikan dengan bloglist baru untuk bulan Mei & Jun. Berminat untuk masuk bloglist blog sihatimerahjambu ni, boleh sertai segmen ini. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 28 APRIL 2016

Langkah Penyertaan Segmen
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Monday, 18 April 2016

Cerita Seram Dari Karak..

                   Kisah ini berlaku kira-kira beberapa bulan lepas sewaktu Cheq Hanie  dalam perjalanan balik ke Kampung Halaman di Temerloh Pahang. Memandu seorang diri membuat  cheq hanie terasa agak sunyi dan sedikit mengantuk nak pulak kalau memandu di malam hari...Sampi di kawasan hiway karak..alarm seat belt menyala  memberi amaran untuk penumpang memasang tali pingang almaklumlah kereta sekarang cangih mangis bila kesan ada penumpang ia akan memberi arahan memasang tali pinggang keselamatan ..Tapi pada malam itu cheq hanie hanya memandu seorang diri...dan cheq hanie memang  memakai tali pingang seawal pemanduan ..atau ada penumpang lain yang ingin menemami cheq hanie malam itu....dan dengan tiba-tiba suhu dalam kereta menjadi sejuk sehingga terasa ketulang dan bau wangi bunga tanjung...
 
cuba tenagkan diri cheq hanie tutup aircond mukin cuaca malam tu berubah menjadi sejuk kerana ada logiknya kerana berada di kawasan bukit tinggi dan berkabus ...tapi walau sudah tutup aircond masih terasa sejuk yang amat sangat...cheq hanie pasang suruh yasin yang ada dalam pendrive ke usb radio dan memandu seperti biasa teringat pesan orang tua-tua kalau nampak atau melaluai benda pelik atau kawasan keras jangan tegur nanti kena sampuk.....tak lama selepas itu bau tadi hilang dan suhu kembali normal tak sejuk seperti tadi....Esoknya cheq hanie ke Bengkal kereta untuk membuat pemeriksaan sensor seatbelt tapi tiada apa masalah ...Cheq hanie teruskan perjalanan dengan seribu satu persoalan di fikiran sehingga ke hari ini..




Tuesday, 12 April 2016

Diare

                     Apa itu DIARE ???? ..bukan nama aweks ye tapi sejenis penyakit yang menyebab cirit birit dan muntah-muntah...Diare biasanya disebabkan kerana keracunan makanan atau alergi terhadap suatu makanan atau minimum..Dalam kes Cheq Hanie nie anak cheq hanie mukin alergi terhadap susu yang dia minum..biasanya untuk kanak-kanak yang tidak sesuai dengan susu barunya juga akan mengalami masalah Diare ni..
Bila kena penyakit Diare ni memang buat orang tu jadi lemah tambah kena demam dan selesema dimusim panas nie..kesian anak mama yer..
Tambah pening kepala mama bila dua-dua ni sakit serentak adik kena Diare si abang demam panas tapi si abang sempat control senyum walau tangan baru lepas kena amik darah heheh...
         Alhamdulilah lepas tunggu setengah jam..result darah semua ok..tak ada sebarang jangkitan dan everything is fine.Mungkin kurang minum air dalam cuaca panas ni.
Check berat n tinggi sudah..jumpa doktor sudah..amik darah sudah turn amik ubat dan balik jangan lupa amik mc and time slip heheh...
              Kalau sebelum ni amik mc je kali ni kena amik time slip jugak sebab en husband kena mintak half day hantar kami..hehhe

Monday, 11 April 2016

ZOOTOPIA

                    Masa tengok iklan cerita ini terfikir nak bawak anak-anak cheq hanie tengok wayang...sebenarnya Cheq Hanie belum pernah bawak anak menonton wayang..mula rasa takut jugak kalau-kalau meraka meragam tak nak duduk diam atau buat bising tapi gamble jelah kalau tidak ok keluar jelah...
                
                    Dan kali ini jugak pertama kali cheq hanie beli tiket untuk kanak-kanak heheheh..murah rupanya...RM 7.50 berbanding dewasa RM13.50...
                  Mula ingat nak pilih seat yang belakang sekali tapi dah penuh ramai lak yang minat cerita ini,bukan penuh dengan kanak-kanak tapi orang dewasa ...masa search kat fb ramai yang kata cerita ini sangat kelakar..
   Siabang dah dapat seat terus excited tak nak join selfie heheheh....


           Sesi Tukar tempat duduk sebab abang terlebih excited tengok sampai ketawa besar takut menganggu orang sebelah so Cheq hanie pindahkan dia duduk tengah-tengah senang nak contral ..biasalah anak-anak ni cepat lupa kena kita sebagai ibu ayah ingatkan selalu kat sebelah sehingga dia dewasa..heheh
                     Alhamdulilah semua dalam keadaan terkawal dan berjaya habis tonton wayang cerita Zootopia dengan anak-anak dengan jayanya.
Tengah-tengah syok tengok cerita Zootopia ni curi-curi snap pic sikecik yang tengah syok tengok cerita sambil makan popcorn heheh




Sunday, 10 April 2016

Lunch di Chicken Rice Shop...

   

             Sememangnya nasi ayam adalah kegemaran cheq hanie dari kecik..kalau boleh nak hari-hari mak masak heheh nasi ayam hehhe...Salah satu restoran yang ada menjual nasi ayam special ialah Chicken rice shop.
 
 Macam biasa sebelum makan kita berselfie..hehhe




       Menu paling cheq hanie suka adalah Hainanse steamed chicken rice ayam dia di masak secara stim ..

                   Di Chicken rice shop ni bukan saja ada nasi ayam tapi boleh juga makan menu tambahan macam  Nyonya Pai tee dan Golden Fortune Rolls