Google+ Followers

Wednesday, 28 June 2017

Awas Bedak Dan Kanak-kanak???

     Bedak kalau ada anak kecil banyak gunanya dan memang akan sentiasa ada dalam stok dirumah tanpa putus..boleh dikatakan barang wajiblah hihi..tapi bila bedak disalah guna seperti ini agak-agaknya perlu ke diketogorikan barang bahaya dirumah dan perlu letak tanda AWAS ...hihihi

     Siapa yang ada anak kecil macam cheq hanie pasti melaluai saat kejadian macam ni..harap bersabar dan bertenang ye..hihii

Tuesday, 27 June 2017

Projak Bakar Lemang

     

  Menu lemang ini memang sinonim dengan perayaan hari raya..so kalau raya tak ada menu ni tidak meriah la raya tahun tu..tapi jangan tak tahu buat juadah lemang ni bukan mudah memerlukan tahap kesabaran yang tinggi yelah mana taknya duduk berjam-jam depan api dalam berpuasa tapi alhamdulilah semua tu tak jadi penghalang jadi tak hairanlah kalau harga lemang ni agak mahal di pasaran sana..dan yang penting bukan semua boleh masak lemang dengan sempurna dalam pengalaman keluarga cheq hanie bakar lemang ni macam kami pernah kena tak jadi keras..lembik...hangus..mentah..tengah bakar hujan turun macam-macam la tapi kita belajar dari pengalaman alhamdulilailah berkat kesabaran kami 1 keluarga tak putus asa akhirnya jadi jugak air tangan sendiri...lemang panas..berkat team work 1 family..
 
  •        Lemang panas ini memang best makan bersama rendang inilah menu yang cheq hanie rinduai setiap tahun..



Aidilfitri Hari Baru Buku Baru

         Setelah berpuasa selama sebulan tibalah masa untuk kita merayakan hari kemenangan 1 syawal hari raya aidilfitri...berkumpul bersama ahli keluarga...sanak saudara..serta sahabat andai memohon maaf disepanjang bersama perkenalan..bohong la kalau kita tak pernah membuat silap dan salah pada orang lain..jadi adat dan sesuatu yang normal kita sebagai manusia yang sentiasa membuat kilaf dan yang penting kita tidak malu memohon maaf pada insan yang kita sakiti tidak kiralah sama ada fizikal atau kata-kata.
              Kadang dalam kita bercakap tanpa sedar telah membuat orang disekeliling kita terkecil hati walau jauh disudut hati berniat begitu..jadi sempena hari raya aidilfitri ini cheq hanie ingin memohon maaf andai terkasar bahasa dalam blog cheq hanie yang serba kekurangan ini...menyusun 10 jari dengan ikhlas hati..harap 0-0..ni cheq hanie belanja sekeping dua pic raya..

Wednesday, 23 November 2016

Ceriakan Buah Hati Anda Dengan Flowerday

                    Zaman yang serba cangih mangih ni semua benda boleh dibuat dengan mudah...Tak perlu lari kesana sini untuk surprise kan pasangan atau buah hati  kita hanya perlu order online Flowerday dengan harga yang berpatutan mampu membuat pasangan anda tersenyum .
    

                   Di Flowerday ini bukan sahaja murah tapi cantik .Pelbagai category surprise yang boleh diorder tak semesti bunga cenderahati pun ada .
        


           Salah satu gubahan yang ditawarkan..nak detail sila ke website flowerday..


Contact Details

Email Address       : info@flowerday.com.my
Contact Number   : +603 7866 0155
Address                   : 81, Jalan SS2/55, 47300 Petaling Jaya, Selangor.

Wednesday, 16 November 2016

Koleksi Shawl Baru

SHAWL SATIN
Tak tahulah kenapa cheq hanie lebih tertarik kepada tudung jenis shawl berbanding jenis lain-lain mungkin kerana ianya panjang dan senang untuk digayakan dengan pelbagai cara selain mudah digosok .Sebenarnya inilah kali pertama cheq hanie membeli shawl berwarna merah .Jom Cheq hanie share 2 cara mengayakan shawl ini


Gaya sempoi macam ni sesuai untuk berjalan-jalan atau ke majlis-majlis tertentu.Nampak lebih rilex.


Gaya ini lebih casual sesuai untuk ke urusan rasmi atau pejabat.


Tuesday, 15 November 2016

Kapor Sirih Dan Limau Nipis Bantu Untuk Kekal Ramping






          Mukin ada yang tidak tahu perubatan tradisonal kampung mengunakan jus perahan limau nipis dan kapur sirih untuk mengecutkan perut bagi ibu-ibu selepas bersalin sebelum memakai bentong ketat bagi mengembalikan bentuk tubah normal dan mengelakan rahim jatuh ketika berpantang.

Caranya perahan jus limau akan digaul bersama kapur sirih dan disapu sekitar kawasan perut untuk mengecutkan perut dengan lebih cepat.Ianya harus diamalkan sepanjang tempoh berpantang untuk mendapatkan kesan .Based pengalaman cheq hanie sendiri memang super duper berkesan..kepada semua yang bakal menempuh alam berpantang boleh try cuba ye..


Masej Untuk Insan Sombong

                      " Mengapa kena ada sifat Sombong dalam diri kita ni..siapa sangat kita ni yang yang hanya menumpang di bumi Allah ...sebab kita tak kaya,tak de pangkat,tak de rupa,tak de nama gelaran dato/datin/tansri bagai atau orang sekeliling kita ni serba-serbi kurang dari kita yang serba sempurna??..

                Jangan terlalu sombong dan angkuh atas apa yang kita miliki ianya tak boleh dibawa ke akhirat kelak hanya dosa yang terikat rapi menanti hukuman akibat dari kesombongan kita tu.Jangan beri alasan iman senipis kulit bawang yang membuat kita alpa dan sentiasa membuat silap kalau diri kita sendiri menanam sifat tu dalam diri sendiri.

Bukankah hidup ini lebih indah jika kita sentiasa disayangi dan menjaga hati orang lain..bukan minta hadiah wang ringgit setiap hari cukuplah sekadar suah senyuman ikhlas..bukan minta disanjung mulia cukuplah sekadar ucapan salam bukan minta dianugerah kemuliaan cukuplah mohon maaf andai tersalah bicara.