Google+ Followers

Monday, 28 September 2015

PENGALAMAN BERSALIN ANAK KEDUA…



                          
                     Tarikh due date 24.9.2014 ( Rabu ) itu kiraan  Doktorlah tapi pada tarikh ni Cheq Hanie relax je lagi lepak2 siap pergi pekan sahari dekat Durian Tawar beli udang n macam2 almaklumlah persediaan untuk berpantang..makan dulu sebelum berpantang..heheh..memang dah rancang nak balik kampung awal berehat makan2 sebelum bersalin...Encik husband akan balik kampung bila Cheq Hanie start sakit nanti ..


25.9.2014 -6.00 pm

                             Masih menunggu tanda2 awal kelahiran tapi still belum ada..tengah lepak2 pk nama anak yang nak diberi tiba2 turun air ketuban.Mulanya  tak tahu juga air ketuban tu macamna..mula kali pertama kuar sedikit so decided nak tunggu dulu baru nak bagun nak tukar kain batik yang baru kuar banyak so..cepat2 siap lebih kurang amik beg ..BUKU MERAH .. terus adik tolong hantar ke hospital sebab Encik Husband di Subang Jaya bekerja..on the way ke hospital terus text husband bagitau..so dia terus drive balik kg.




25.9.2014 -7.00 pm

ADMIT
Venue : Ward bersalin (post-natal), Hospital HOSAS-TERMERLOH
Time : 7.00 pm 

               Sampai ke hospital tgu urusan pendaftaran bagi ic and buku merah tgu turn nak check nasib kurang baik malam tu memang ramai patient yang tengah tunggu turn nak check ..so lama lah nak kena tunggu..masa tu nak kata sakit tu tak ada pun..rasa macam biasa jer.. so after check bukaan pekara yang paling aku ngeri dan tak suka ..hehehhe…dah ada bukaan tapi baru 2cm dan kandungan air ketuban kurang so kenalah cucuk masuk antibiotic takut baby kena jangkitan kuman..pas tu kena admitlah tunggu nak bersalin.
 -





25.9.2015 -11.00 pm

                     Malam pertama di wad..mata ni susah nak lelap tapi tak de  pulak rasa sakit asyik so Doctor suruh pakai pad nak check sama ada masih ada air ketuban yang turun… dapat call dari Encik Husband bagitau dia dah sampi..

Tips : Kepada bakal2 ibu yang belum pernah ada pengalaman bersalin kena amik berat pasal ni sebab kandungan air ketuban sangat penting untuk bayi dalam kandungan..boleh jadi kena bersalin awal secara ceseran akibat kekurangan air ketuban dan juga kena amik antibiotic  (decide by Doctorlah ) bagi mengelakan jengkitan kuman pada bayi..





                                                  26.9.2014  - 6.00 am
 
                          Masih belum ada  tanda2 sakit contaction yang kuat..so pagi tu doctor drif ubat dan check bukaan dah 4 cm so nurse yang baik hati kat situ bagi uniform pink dan suruh sediakan baju baby , kain lampin .. bedung dan tgu bila2 masa je nak masuk bilik  bersalin  masih belum de rasa Contraction yang kuat…



26.9.2014 – 1.00 pm

                        Dah mula ada rasa contraction tapi masih slow…kalu follow tips orang cakap sakit tu akan bermula dari macam 1jam sekali..30 minit sekali…15 minit sekali…10 minit sekali..pastu makin kerap..dah kerap..sehingga rasa nak meneran nak  bersalian..



26.9.2014  - 5.30pm

                          Dah mula rasa Contraction   yang teramat sangat macam kena sesunggut yang kuat ..pinggang pun rasa sakit sangat macam nak patah huhu nasib Encik Husband de tolong urut belakang bantu kurangkan redakan skit sakit ..muka dah merah masa tu tahan sakit.


26.9.2014  - 8.30pm

            Contraction semakin kuat..last tak tahan sangat panggil nurse check jalan dah bukak 6 cm terus dia tolak ke bilik bersalin bawak sekali barang2 bayi ..masa tu dah xtahan sangat..masuk je bilik bersalin dah mula baca surah2 untuk bantu kurangkan sakit...pengalaman bersalin anak pertama dan kedua memang berbeza anak pertama amik masa 24 jam untuk tunggu bukakaan dan rasa sakit tu tidak sekuat anak kedua ni pastu kena induce untuk cepatkan bukakaan tapi anak kedua ni lebih cepat ..masa bersalin anak pertama badan lebih kuat untuk tahan sakit tapi bila nak bersalin anak kedua badan rasa lemah sangat..

DOA PERMUDAHKAN BERSALIN
La ilaha illa Anta Subhanaka inni kuntu minaz-zalimin




26/9/2015 – 10.45pm

               Alhamdulilah baby kedua selamat lahir pada..rasa macam baru semalam mama lahirkan aidiel so sekarang dah setahun umur kamu ye Aidiel…








No comments: