Seperti biasa aktiviti hari ahad ini meluangkan masa bersama keluarga almaklumlah dah hari lain bekerja banyak masa diabiskan dia office selalunya hari minggu ini kami akan keluar bersiar-siar bawak anak-anak atau duduk dirumah menguruskan kerja-kerja rumah yang tertangguh dek sibuk dengan urusan kerja di pejabat, So hari ini Cheq hanie nak share resepi selera kampung " Resepi Gulai Ikan Masim Talam Masak Lemak "
Hidangan Untuk 4 ke 6 Orang
Bahan-bahan
- Ikan Masin Talam (Tulang)
- Santan 2 Kotak/Sebiji
- Serai 3 Batang
- Bawang Merah 3 Biji
- Bawang Putih 2 Biji
- Lada Kecil 13 Biji
- Kunyit Hidup Setenggah inci or Kunyit Serbuk 1 Sudu
- Asam Keping 2 Keping
- Tomato 3 Biji
- Masukan Ikan Masin Talam (Tulang) ke dalam periuk
- Amik Bawang Merah,Bawang Putih,Lada tumbuk atau kisar dengan blander sehingga lumat kemudian masukan kedalam periuk
- Titik serai dan masukan juga ke dalam periuk
- Masukan santan kotak atau santan yang telah di perah
- Masukan Kunyit serbuk untuk mencantikan warna kuahnya
- Jangan lupa masukan asam keping dan sedikit garam (pastikan garam di isi dengan sedikit demi sedikit ikanmasin akan membuat kuah menjadi masin jadi tak perlu letak garam terlalu banyak.
- Kacau di atas api sedingga mendidih
- Yang terakhir masukan tomato yang telah dia belah tadi dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment